Wat is het energielabel?

Een voorlopig label? Een definitief label? Energiebesparend? Zuinig of onzuinig? Klasse A of klasse G? Energiezuinig? Behoorlijk wat termen die je zo om de oren vliegen. Wat is een energielabel, waar dient het voor, en is het verplicht? Hier kunnen wij antwoord op geven.

Wat is het energielabel?
Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Het energielabel geeft mogelijkheden weer om je woning energiezuiniger te maken. Het energielabel wordt weergegeven in de letters A tot en met G. Een A-label is het meest energiezuinig. Woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig. Het label geeft ook de kenmerken weer van een woning zoals het woningtype, beglazing, verwarming en isolatie.

Wat zijn de voordelen van een energielabel?
– Het energielabel kan een gunstig effect hebben op een snellere verkoop.
– Het energielabel kan resulteren in een hogere verkoopprijs van de woning.
– Het energielabel geeft tips om de woning energiezuiniger te maken. Investeren hierin kan het wooncomfort verbeteren en de energielasten verminderen.

Regelgeving 2015
Begin 2015 hebben alle huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is onder andere gebaseerd op het bouwjaar en de meest voorkomende kenmerken van de woning. Het energielabel geeft mogelijkheden weer om je woning energiezuiniger te maken.

Vanaf 2015 is het dan ook verplicht voor huiseigenaren om het voorlopige energielabel bij verkoop van de woning om te zetten in een definitief label. Deze moet door verkopers aan kopers beschikbaar worden gesteld bij de eigendomsoverdracht van de woning.

Op het moment dat er bij de eigendomsoverdracht door huidige huiseigenaar geen definitief energielabel wordt afgegeven aan koper is er een mogelijkheid dat er een boete van € 405,- wordt opgelegd door Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Dit is een voorwaardelijke boete die vervalt als de huiseigenaar het energielabel alsnog registreert.

Regelgeving 2019
Vanaf 3 juli 2019 is het boetebeleid bij het definitieve energielabel veranderd. Huiseigenaren (verkopers) krijgen direct een boete als het definitieve energielabel ontbreekt. Voortaan legt Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een geldstraf op zonder de mogelijkheid de overtreding achteraf te herstellen. De boete is gewijzigd in een geldstraf van € 170,- voor particulieren en € 340,- voor organisaties.

Aanvraag energielabel
Het label kan worden aangevraagd via https://www.energielabelvoorwoningen.nl/

Om het aanvragen makkelijker te maken kan je bij je verkopend makelaar de verkoopbrochure opvragen. Deze brochure dient dan als bewijslijst. Je moet namelijk al jouw energiebesparende maatregelen doorgeven, zodat er opnieuw een label bepaald kan worden. Je kan eventueel zelf ook aankoopbonnen als bewijslast aanleveren of foto’s maken van bijvoorbeeld het geplaatste HR glas.

Het aanvragen van een energielabel moet middels je DigiD code. Beschik je niet over een DigiD code kan je iemand anders machtigen om het energielabel voor jou aan te vragen.

Wij raden al onze verkopers aan het definitieve energielabel aan te vragen. De kosten voor deze aanvraag bedragen ongeveer € 10,-. De kosten voor het definitief maken van het energielabel komen rekening van verkoper.

Kan het voorlopige label en definitieve label van elkaar verschillen?
Ja dat kan. Het voorlopige label is gebaseerd op enkele meest voorkomende kenmerken en bouwjaar. Als de kenmerken van jouw woning afwijken, dan wijzigt ook het label. Bij energiebesparende maatregelen zoals het plaatsen van HR++ glas of een nieuwe verwarmingsketel kan het label positiever uitvallen.

Zoek je energielabel
Check hier het energielabel van je huidige of je toekomstige woning:
https://www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/ kun je zien