Bouwkundige keuring

Wie op zoek is naar een huis en een woning gaat bezichtigen heeft niet direct oog voor de bouwkundige staat. Er zijn zoveel zaken waar je op moet letten bij een bezichtiging. Voor jezelf is dat in de eerste instantie vaak de ruimtes en het gevoel, waardoor je minder specifiek naar afwerking e.d. kijkt. En die vriend die je meegenomen heb, dat wel een handige klusser is, heeft hij daadwerkelijk voldoende verstand om de bouwkundige staat te beoordelen?

Waar wordt specifiek op gelet?
Ieder bouwperiode is weer anders en kent zijn eigenschappen en aandachtspunten. Een bouwkundige is hiervan op de hoogte en weet waar hij op moet letten. Denk aan de aanwezigheid van asbest en niet alleen die golfplaten op het schuurtje, maar kan ook in het grondzeil van de garage zitten of achter de meterkast. De bouwkundige heeft ook de beschikking over hulpmiddelen zoals een spiegels (om ergens bovenop te kijken), vochtmeter of een uitschuifbare ladder en kan daardoor bijvoorbeeld ook, als dat mogelijk is, het dak inspecteren. Ook het werk van de enthousiaste thuisklussers wordt extra nagekeken 😉

Niet alleen bij oude huizen is het verstandig een keuring uit te laten voeren. Ook bij jongere huizen of nieuwbouwhuizen is het verstandig deze te laten keuren. Denk bijvoorbeeld aan loszittend tegelwerk in de badkamer of verouderd kitwerk.

Al deze zaken worden in een rapport gezet met de direct te verwachten kosten, kosten op korte termijn en lange termijn.

Wanneer moet je die bouwkundige keuring laten uitvoeren?
Wanneer laat je die bouwkundige keuring nu uit voeren? Doe dit voordat je in onderhandeling gaat of neem het mee bij de onderhandelingen. In een koopovereenkomst kan een ontbindende voorwaarde opgenomen worden. Dit houdt in dat je een bedrag noemt waarbinnen de direct noodzakelijke herstelwerkzaamheden binnen moeten blijven. Komt het bedrag hoger uit, dan kun je ontbinden of evt. opnieuw in onderhandeling gaan. Zo kom je dus niet voor onaangename verrassingen te staan en weet je precies welk onderhoud je te wachten staat de komende jaren.